Lestes sponsa

Lestes sponsa (HANSEMANN, 1823) Lomha rabló

Elterjedése:

Szibiriai, Európa középső sávjában szélesen elterjedt faj. Nálunk is előfordul országszerte, de inkább az alacsonyabban fekvő országrészeken.

Ökológia, lárvális élőhely, fenológia, imágó élőhelye:

Nagyobb állóvizek, víztárazók mocsaras, növénydús szegélye, időszakos és állandó kisvizek, bányatavak, kubikok, árkok képezik élőhelyeit. Gyors fejlődésű, elterjedt, gyakori Lestes fajunk.

Veszélyeztető tényezők:

Időszakos kisvizek, vízjárta területek megszüntetése.

Populációs trendek:

Nem tapasztalható.

Terepi megfigyelés módjai, adatgyűjtés:

A faj biztonsággal csak kézben határozható, jó szem, vagy egy lupe segítségével. A hozzá nagyon hasonló Lestes dryasnál általában valamivel kisebb, törékenyebb felépítésű faj. Ivarszerv, potrohfüggelék vizsgálata szükséges. Célszerű hím egyedet fogni, melynek az alsó (belső) potrohfüggeléke nem szélesedik ki a vége felé.

Szerző: dr. Ambrus András