Calopteryx splendens

Calopteryx splendens (HARRIS, 1782) Sávos szitakötő

Elterjedése:

Pontomediterrán, Európában az előző fajnál keskenyebb sávban, de összefüggően, nagy területen elterjedt faj. Hazánkban a dombvidéken és az alföldi vízfolyások mentén országszerte megfigyelhető.

Ökológia, lárvális élőhely, fenológia, imágó élőhelye:

Áramló vizekben mindenfelé megtalálható, a patakok felső folyási szakaszainak kivételével, csatornákban és árkokban is. Kisebb mértékű szennyezést elvisel, sokkal kevésbé kényes, mind a kisasszony szitakötő. Kedveli a gazdag hínár növényzetet és a parti vegetációt. Az előző fajhoz hasonlóan szintén folyamatos fejlődésű.

Veszélyeztető tényezők:

Mederkotrás, növényzet eltávolítás és komolyabb mértékű szennyezés jelentősen meg tudja tizedelni az állományát.

Populációs trendek:

Nem mutatkozik jelentősebb mértékű visszaszorulás a hazai állományban, vannak azonban vizek, ahonnan a szennyezés miatt kiszorult.

Terepi megfigyelés módjai, adatgyűjtés:

A kisasszony szitakötőhöz hasonlóan igen jól megfigyelhető, terepen fényképezhető, filmezhető faj. Nagyobb hazai elterjedése miatt etológiai és egyéb tanulmányozás céljából ideálisnak mondható, dekoratív szitakötő.

Szerző: dr. Ambrus András