Anax imperator

Anax imperator LEACH, 1815 Óriás szitakötő

Elterjedése:

Holomediterrán, Közép- és D-Európában, valamint É-Afrikában széltében elterjedt faj. Nálunk is országszerte megtalálható.

Ökológia, lárvális élőhely, fenológia, imágó élőhelye:

Növényzetben gazdag tavak, víztárazók, bányagödrök, csatornák és lassabban áramló vizek egyaránt megfelelnek kifejlődéséhez. Lárvális fejlődése gyors, valószínűleg többségében egy év alatt végbemegy, azonban a folyamatos fejlődés miatt állandó jelleggel lehet különböző korú lárvákat találni a tenyésző helyeken. Többségében szinkronizáltan kel májusban, azonban a nyár során folyamatosan is tapasztalható kibújás egészen szeptemberig.

Veszélyeztető tényezők: -

Populációs trendek: -

Terepi megfigyelés módjai, adatgyűjtés:

Impozáns, nagytermetű (szárnyméretre legnagyobb hazai fajunk), feltűnő élénk kék (a nőstény inkább zöldeskék) színű szitakötőnk, amely e jellemzők és többnyire méltóságteljes repülése alapján, a terepen, távcső nélkül is jól felismerhető.

Szerző: dr. Ambrus András