Aeshna juncea

Aeshna juncea (LINNÉ, 1758) Fatörzsvadász acsa

Elterjedése:

Nyugat-szibiriai, Európa középső részétől a legészakibb területekig hatol fel, elterjedésének déli szegélyén csak a hegyvidékeken él. Hazánkban ismereteink szerint nem tenyészik, de imágója előfordult már.

Ökológia, lárvális élőhely, fenológia, imágó élőhelye:

Tipikus tőzegmoha-lápi faj, savanyú, tőzeges vizekben fejlődik. Az imágó esetenként elsodródhat élőhelyétől, de hazai előfordulásával nem nagyon lehet számolni, nem tagja a hazai faunának.

Veszélyeztető tényezők: -

Populációs trendek: -

Terepi megfigyelés módjai, adatgyűjtés:

Sebes acsa méretű, de inkább nádi acsára emlékeztető színezetű és mintázatú faj, hímjének potrohát fekete alapon kékes foltok díszítik, nőstényén a kék helyett sárgás mintázat található, mindkét ivaron nagyobb a sötét szín kiterjedése a világos mintázatnál.

Szerző: dr. Ambrus András